Blog

De reis

by in Blog 9 september 2022

Na een dik jaar hard werken achter de schermen is het eindelijk zover: Science Fit is online! We zijn ontzettend blij met de succesvolle lancering van de website, de digitale leeromgeving en de smartphone applicatie. Science Fit is meer dan klaar om gebruikers te helpen in de richting van blijvend resultaat. Lees hieronder meer over hoe ons ondernemersidee werkelijkheid werd!

Een ondernemersidee, hoe het begon

“Hoe gaat het op je werk?” Is dit niet een van de meest gestelde vragen die we elkaar wekelijks stellen? Zo begon het gesprek anderhalf jaar geleden onschuldig.

Met beiden de achtergrond als toegepast psycholoog en ieder een eigen visie op gezondheid is Daan, gericht op lichamelijke gezondheid, gaan werken als personal trainer. Joeri is gaan werken als hogeschool docent bij sociale opleidingen, gericht op mentale gezondheid. Beiden hebben we over de jaren jongeren, (jong) volwassenen en ouderen met persoonlijke zorgvragen gezien waar vooralsnog geen oplossing op maat voor bestaat. Bij welke manier van leven voelt iemand zich mentaal fijn? Of het gevoel dat iemand lekker in zijn vel zit? Er worden algemene training schema’s gemaakt, voor iemand met een gewicht van 53 kilo evenals iemand van 80 kilo. Niet fout, maar niet op maat. Hoe werkt jouw lichaam, wat heeft jouw lichaam nodig om optimaal gezond te zijn? Zowel mentaal als fysiek? Dit is een vraag die we ons hardop stelden.

Zo weten we dat technologie steeds belangrijker en specifieker wordt om gezondheid te meten en gewichtsverlies te bevorderen. Ziekenhuizen gebruiken bijvoorbeeld al de monitoring van glucose en ademanalyses. Deze resultaten worden verwerkt tot een voedings- en beweegadvies op maat, die in vrijwel alle gevallen het gewenste effect op de gezondheid hebben. Dit is vaak ter ondersteuning van een bestaande gezondheidsklacht of ter voorbereiding op een vervolgtraject of operatie. 

“Waarom het zo ver laten komen dat je met je klachten naar een ziekenhuis zou moeten gaan?”

De werkervaringen en ideeën werden gebundeld en daar ontstond het, zomaar op een zonovergoten terras in Den Bosch, Science Fit!

Daan ging aan de slag om de technologie te vertalen naar maatwerk. Bereikbaar voor iedereen die zonder aannames en algemene richtlijnen op zoek wilt naar gezondheid door middel van persoonlijke data. Wat moet je doen om hier te komen? Daar ging Joeri mee aan de slag. Kennis over gezondheid zoals hoe je eigen lichaam en brein werken, oorzaken en gevolgen van eet- en slaapgedrag. En wat je eraan kunt doen om dat in balans te brengen. Daarbij ook de uitleg over het makkelijke gebruik van de technologie. Het idee ontstond om deze aanpak te bundelen in de vorm van een dienst. Omdat we weten dat personal training en cursussen erg duur kunnen zijn, richten wij ons op juiste, complete informatievoorziening zodat mensen zelf aan de slag kunnen gaan. Het beste van twee werelden samengesteld. 

Met Science Fit willen wij graag mensen advies op maat aanbieden door in te zetten op persoonlijke data gegenereerd uit technologie en een stuk coaching voor de uitdagingen op mentaal vlak. Dit om te komen tot een goede gezondheid!

Afslanken

Zo gezegd, zo gedaan! Nadat we de nodige Word en Excel bestandjes hadden uitgeschreven, kon een start gemaakt worden met de begeleiding van onze eerste test-gebruikers. De allereerste test persoon was gelijk een goede case. De gebruiker kampte al geruime tijd met overgewicht en had al heel veel geprobeerd om gewicht kwijt te raken. Het plan was simpel: 1 kilo per week kwijtraken, door meer te gaan eten. Dat klinkt misschien graag, maar onderstreept juist om die reden het succes van de Science Fit formule. Door te werken met persoonlijke data en zodoende maatwerk te leveren, kan precies bepaald worden wat je lichaam nodig heeft om doelen te behalen. Na 12 weken was de eerste test gebruiker precies 12 kilo aan lichaamsgewicht kwijt. Hoewel het gewicht gedurende het proces soms fluctueerde, werd de vooraf voorspelde trendlijn precies gevolgd.

Parallel aan het testen bleven we werken aan de ontwikkeling en verbetering van onze dienst. Langzaam maakte de Word en Excel bestandjes met formules plaats voor een smartphone applicatie en digitale leeromgeving. De website kreeg een make-over en werd voorzien van een login mogelijkheid en een receptendatabase.  

Vlak voor de definitieve lancering besloten we nog twee extra proeven te draaien om te testen of de website, smartphone applicatie, digitale leeromgeving en de hernieuwde algoritmes in samenwerking ook hetzelfde resultaat zouden geven. Studenten van Fontys Hogeschool Pitch gingen aan de slag met het testen van de gebruiksvriendelijkheid, terwijl daarnaast test gebruiker Ruben begon met zijn 0-meting. 

Tijdens de 0-meting, die plaatsvond op 10 oktober 2021 woog Ruben precies 112kg. 19 weken later was Ruben niet alleen 30kg lichter, maar ook een totaal herboren mens! Het is nu bijna een jaar later en Ruben is, zonder dat hij een dieet volgt, nog steeds op gewicht. 

Spieren opbouwen

Hoewel we inmiddels volledig overtuigd waren en zijn van de Science Fit methode, kregen we steeds meer vraag van mensen die onze dienst willen gebruiken voor fitheid, sport prestatie en spieropbouw.

Gedurende een periode van 6 weken brachten we, met een gewaagde voorspelling, ook spieropbouw met de Science Fit methode naar de ultieme test. In 6 weken tijd zouden de test gebruikers vet kwijt raken met maximum behoud of zelfs een lichte toename van spiermassa.

De eerste test gebruiker ging van 93kg naar 87,5kg en het vetpercentage daalde van 19% naar 14%, er was niet alleen sprake van vetverlies maar ook van een toename aan spiermassa! De tweede test gebruiker ging van 83kg naar 81kg en het vetpercentage daalde van 17% naar 11%. Ook bij deze laatste test gebruiker was er, naast een afname van het vetpercentage, sprake van een toename van de spiermassa. 

Vaste plek

Vanuit het Science Fit kantoor op het terrein van Technische Universiteit Eindhoven, worden inmiddels ook bedrijven voorzien van de nodige begeleiding bij het verhogen van vitaliteit op de werkvloer. Zo kunnen zowel particulieren als bedrijven, op basis van persoonlijke data, aan de slag met het behalen van doelen!

WhatsApp Image 2022-09-08 at 5.57.01 PM

Via blogs en social media, zullen wij je regelmatig op de hoogte houden van de laaste nieuwe ontwikkelingen.

– Daan Guldemond

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    × Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday